Friday, October 29, 2010

Penyakit??

Salam allz...rni ske sgt sbb tgk blog viewer dh 90...lagi 10 je nak ckup 100..best2....x sabor ni...x tau la nak update ape...korang dah lunch??aku dah...td panjat tangga sebab nak kait mgga...giler tggi pokok tu..sabor je la..dah la cik qyra ni gayat...hehe...adek aku teringin nak makan mgga muda plak..wat cicah...mcm org mengidam...aku pun lame x makan..syok gak kan tumpang sekaki??kalo Prince tau habis la kena marah...dia tak bagi aku makan mgga muda..nanti gastrik...tajuk entry kali ni pun pasal penyakit...sebab dah blur..x tau nak update ape..aku citer la psl penyakit2 yang aku ade...korang pun mesti ade penyakit kan??mane ade perfect semua??antara penyakit2 yang aku ada:

1.Gastrik-yang ni mmg korang tau dah kot...aku dulu ske makan bukan2...x penah nak pantang2 ni...selagi leh makan,makan je la...tapi aku rase aku dapat penyakit ni waktu duk hostel kat SMIK dulu...yela..sane kadang2 makan bukan ikut selera kita..macam aku mmg x makan ikan keli...so,kalo dah lauk tu..mmg aku x makan nasi la...waktu first masuk hostel..seminggu aku x makan..sebab aku x reti makan dalam talam...sape duk hostel sekolah agama,mmg akan rase makan dalam talam...aku mcm geli je nak makan ramai2...lame2 dah ok...x de hal pun....bile dah selalu x makan...dapat la gastrik...aku pernah cek kat ustazah aku dulu...die ni pandai bab medic2...die stdy medic tpi x jadi doktor...die cek..pastu cakap aku nye perut terlampau banyak jus gastrik tu..bnde alah tu kalo terlebih..mmg akan hakis perut kite...lame2 perut jadi nipis..dan leh dapat ulser perut..takut wei...pegi klinik..dapat ubat angin..ubat air...wrne putih...rase die mcm haram je...yakksss........berangin...x sedap langsung....skang ni jarang dah gastrik..sebab jage makan sket..jage la sgt kan...air gas tu mmg dh jarang mnum...ble dah teringin je mnum..ubat still bawak pegi mane2...tp skang ni ubat pil...wrne hjau...still x sedap...uwekkk.....so..kalo korang x nk kena gastrik..jage la makan ok??

2.Resdung-ni pun dapat time kat hostel...dulu kat hostel kotor..banyak habuk..kalo kena habuk je mmg bersin x berhenti...lame2 kalo mandi pagi pun bersin gak...mule2 x tau nape..last2 bru tau...tapi ni selalu je kena...kalo makan belacan lagi la...ikan pekasam satu lagi...langsung x leh sentuh..bau je dah leh bersin...seksa oo...sape yang ade penyakit ni je tau...ubat ade la...tapi lmbt sket berkesan..ubat tu bagi bersin stop je...bukan bagi elok trus ok??tapi sape2 yang dah rase sakit hdung ble bersin tu,better pegi cek kat doktor...takut dah melarat..

Aku rase tu je kot penyakit yang ake ade...aku ni payah makan ubat sket..sebab tu penyakit senang datang...aku x reti makan ubat pil tu...kalo ubat air mcm ubat batuk tu rela lagi telan...kalo dulu...seminggu sekali demam...aku x leh dekat ngan orang yang demam...senang jangkit...doktor cakap antibody aku lemah..sebab x suke makan ubat antibiotik yang macam2 kaler tu..kalo korang sakit...makan ubat or pegi klinik cepat2 ok...jangan tangguh2..nanti dapat penyakit susah...kan dah seksa kalo pegi mane2 bawak ubat??so..kalo nak sht..rajin2 la bersenam...even korang kurus pun...x semestinye korang tu sht..kne keluar kan peluh tu jugak...aku pun dah lame x men badminton...dulu selalu je main..skang ni x de mase...huhu..nanti2 aku nak main balik...kne fit kan badan balik...

Ok la..tu je kot..kalo korang ade pape..sila la komen kat bawah yea??sekian terima kasih...salam allz..tata...:)

4 comments:

Amyna said...

Up viewer here.. ekekek!!
Apapun take care yea..

AngahSayang2314 said...

angah singgah sini 4llow uuu jom kita tukar2 link jom

Ameno Tipu Situ Sana Sini said...

saya rasa saya yang ke seratus kot. huhu lucky number

LuKiSaN hAtI said...

amyna:macih..take care too..
angah..thanks..
ameno:ye ke??hehe...

Post a Comment